Welke banden zijn het best voor mijn rijgedrag?

Wanneer je in het bezit bent van een auto dan wil je natuurlijk dat deze zo goed mogelijk functioneert. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de auto zo goed mogelijk te laten functioneren. Allereerst is het bijvoorbeeld belangrijk om goede banden te hebben. Er bestaan verschillende soorten banden die per weersomstandigheid het best functioneren. Zo zijn autobanden grofweg onder te verdelen in zomerbanden, winterbanden en all season banden. 

Kiezen voor zomerbanden afgestemd op hoge temperaturen

De zomerbanden worden voornamelijk gebruikt bij wat hogere temperaturen. Het gaat hierbij om de temperaturen van zowel het asfalt als de lucht. Door de hoge temperaturen blijft het rubber van de autoband elastisch. Gaat de temperatuur omhoog, dan wordt het rubber harder en minder elastisch. Wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt is het niet meer veilig om met zomerbanden te rijden. Dit komt doordat je met zomerbanden minder grip hebt. Hierdoor wordt de remweg zelfs dubbel zo lang en is de kans op ongelukken aanwezig. 

Wanneer de temperaturen rond de 7 graden zijn kan je nog veilig met zomerbanden rijden. Vanaf deze temperatuur zal je al wel wat verschil merken. Rij je vaak in een omgeving waarin de temperatuur laag is, dan wordt het je aangeraden om te kiezen voor winterbanden of all season banden. 

Kiezen voor winterbanden voor de lagere temperaturen

Zoals de naam het al zegt zijn winterbanden bestemd voor lagere temperaturen. Winterbanden hebben een zachter rubbersamenstelling en een speciaal profiel waarmee ze nog steeds veel grip behouden in de winter. Zomerbanden zijn bijvoorbeeld gemaakt van zacht rubber dat hard wordt bij lagere temperaturen en daardoor grip op het wegdek verliest. Wanneer je vaak in temperaturen lager dan 7 graden rijdt, dan zijn winterbanden optimaal voor jouw. Gelukkig zijn goedkope winterbanden op verschillende plaatsen verkrijgbaar. De winterbanden presteren optimaal bij sneeuw, ijs en modder. Als je op wintersport gaat dan wordt het aanschaffen van winterbanden sterk aangeraden. 

Echter wordt het gebruik van winterbanden in de zomer afgeraden. Doordat het rubber van de winterbanden te zacht wordt bij de hoge temperaturen zorgt dit ervoor dat de banden minder grip hebben op de weg. Daarnaast zullen de winterbanden bij het gebruik in hoge temperaturen snel slijten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Kiezen voor de all season banden

Als laatste zijn er ook nog de all season banden. Deze soort banden is een mengvorm van de zomer en de winterband. Deze banden zijn gevoelig voor hoge en voor lage temperaturen. Het enige nadeel is dat deze banden minder presteren bij extreem hoge en extreem lage temperaturen. Dan wordt je toch snel aangeraden om te gaan voor winter of zomerbanden of toch allebei. 

gratis Close Upfoto Van Ferrari Rim Stockfoto