Veelgestelde vragen over het halen van je rijbewijs

Als je van plan bent om je rijbewijs te gaan halen, kunnen er allerlei vragen bij je naar boven komen. In dit artikel zetten we een aantal veel voorkomende vragen voor je op een rijtje, inclusief de bijbehorende antwoorden.

Vanaf welke leeftijd mag je starten met rijlessen?

Als je 16,5 jaar oud bent mag je starten met rijlessen. Vervolgens mag je vanaf je 17e het praktijkexamen doen (het theorie-examen mag je vanaf 16 jaar al doen). Als je slaagt voor je rijbewijs dan moet je tot je 18e met een coach naast je rijden. De coach moet op je begeleiderspas staan, je kunt deze pas aanvragen bij de RDW.

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Dat hangt voor een groot deel af van je ervaring. Als je nog nooit achter het stuur heb gezeten dan heb je gemiddeld ongeveer 40 uur nodig om je autorijbewijs te halen. Als je besluit om rijles in een automaat te nemen, dan kun je hier makkelijk 10 uren van aftrekken. Bij een automaat hoef je immers niet te leren schakelen en dat scheelt een hoop lesuren.

Diverse rijscholen bieden eerst een gratis proefles aan om je te adviseren over het aantal uren dat je nodig hebt. Op basis van het advies kan het financieel interessant zijn om een lespakket af te nemen. Een lespakket kan namelijk onderaan de streep goedkoper zijn dan het afnemen van losse lessen en een los examen.

Wat kost het complete rijlestraject?

Dat verschilt natuurlijk van hoeveel lessen je nodig hebt. Maar gemiddeld heb je als onervaren persoon tussen de € 2.000,- en € 2.500,- nodig om de rijlessen en het examen te bekostigen.

Hoe lang duurt een rijles?

In de meeste gevallen duren rijlessen 1,5 uur, al is het meestal mogelijk om ook één uur te lessen. Het voordeel van 1,5 uur rijles is dat je net even wat meer verschillende verkeerssituaties kunt oefenen, een uur is namelijk snel voorbij.

Word je opgehaald voor de rijles?

Bij de meeste rijscholen is het gebruikelijk dat leerlingen worden opgehaald en thuisgebracht. Doe voor de zekerheid even navraag bij de rijschool waar je wilt gaan lessen, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om examen te mogen doen?

Ja, een gezondheidsverklaring is voor iedereen verplicht die rijexamen wil doen. De gezondheidsverklaring heeft betrekking op je lichamelijke en geestelijke gezondheid en is bedoeld om te voorkomen dat mensen met veel of bepaalde gezondheidsproblemen hebben achter het stuur vandaan te houden. Op die manier blijft het verkeer veiliger dan wanneer iedereen wordt toegelaten. Het makkelijkste is om de verklaring online via ‘Mijn CBR’ in te vullen.

Wanneer mag je herkansen als je zakt voor het praktijkexamen?

Als je zakt voor het praktijkexamen moet je minimaal 2 weken wachten voordat je opnieuw mag afrijden. Als je gezakt bent vraag dan gelijk aan je instructeur om een nieuwe datum te plannen. De agenda bij het CBR loopt over het algemeen namelijk zeer snel vol. 

Hoe langer de periode tussen het zakken en het opnieuw afrijden, hoe meer les die je nodig hebt om je vaardigheden en kennis op peil te houden. En dat kost een hoop geld, dus we raden je aan om de periode tussen het eerste en tweede examen zo kort mogelijk te houden.