Het verschil tussen integraal en systeem motorhelmen

Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan verschillende motorhelmen. Je kunt motorhelmen meestal het beste onderverdelen in integraal en systeem motorhelmen. Welk van deze twee soorten het beste bij jou past, hangt af van hoe vaak je op de motor rijdt, wat je rijgedrag is en op wat voor type motor je rijdt. Het is enorm belangrijk om voor de juiste helm te kiezen die past bij jouw type motor. Hierdoor verzeker je jezelf van een veilige rit en ga je veiliger op pad. Maar wat is nu het verschil tussen integraal en systeem motorhelmen? En welke helm past nu het beste bij jou?

Vrouw Draagt Zwart Shirt En Zwart Oranje Half Face Helm

Wat is een integraal motorhelm?

Als je kiest voor een integraal motorhelm, kun je kiezen voor een woon-werk variant of voor een sportieve variant. Integraal motorhelmen zijn veilige motorhelmen en zijn volledig afgesloten. Over het algemeen is de sportieve variant van deze motorhelm iets voorover gekanteld met een vizier in een andere hoek. Je hebt hierdoor ook wanneer je plat op jouw motor ligt voldoende zicht. De sportieve variant is daarnaast vaak ook voorzien van meer spoilers en verschillende ventilatieopeningen om meer lucht door de helm te circuleren.

Wat is een systeem motorhelm?

Een systeem motorhelm is voorzien van een klapsysteem waardoor je het vizier open kunt zetten. Hierdoor biedt de helm veel ventilatie en is het communiceren met anderen tijdens stilstand een stuk makkelijker. Een systeem motorhelm is voornamelijk geschikt om door de praktische of functionele motorrijder gedragen te worden. De systeem motorhelm combineert namelijk comfort optimaal met vrijheid. Let er bij een systeem motorhelm wel op dat deze minder goed functioneert als je een sportmotor hebt. Dit komt door de vorm van de schaal van de helm.

Foto Van Witte Harley Davidson Fatboy Cruiser Motorfiets Met Helm Op Stoel Geparkeerd Aan De Kant Van De Weg Naast Bomen

De ideale helm voor jou

Een systeem motorhelm geeft je een gevoel van vrijheid. Dit komt doordat een systeem motorhelm eigenlijk een integraal motorhelm is, maar dan voorzien van een opklapbaar vizier en kinstuk. Hierdoor ervaar je meer een gevoel van vrijheid en gaat het communiceren een stuk makkelijker. Als je een juist ECE-keurmerk hebt, mag je zelfs rijden wanneer de systeem motorhelm opengeklapt is. Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan deze vrijheid. Als je voorover vanaf je motor valt, kom je er namelijk beter vanaf met een integraal motorhelm. Dit is bij bijna de helft van de crashes dan ook het geval. Daarnaast is het minder prettig om regen, insecten, vuil, steentjes en wind tegen je gezicht aan te krijgen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen voor een integraal motorhelm kiezen.