Chip Tuning – Risico’s en beloningen van het afstellen van ECU’s

Iedereen met zelfs een voorbijgaande interesse in auto’s heeft gehoord van chiptuning. Zoals het verhaal gaat, duikt een magische mechanische man op met zijn geheime software, steekt deze in de motor, en BOOM: de auto is een snelle straatrace machine! Ja, in het beste geval is dit precies wat er gebeurt.  Goed uitgevoerd kan een ECU remap de prestaties van de auto veilig verbeteren en zelfs het brandstofverbruik verbeteren.

Maar net als bij alles wat met software te maken heeft, is er een gelijke kans op een absolute nachtmerrie als het slecht gaat, de motor stottert of zelfs volledig uitgevallen is. Maar wat is ECU remapping, en wat doet het precies voor uw voertuig?

Wat is een ECU?

Naarmate de auto’s vorderen, zijn de technologieën die ze beheren ook geëvolueerd. In de vorige decennia waren auto’s bijna puur mechanisch (met uitzondering van de startmotoren, koplampen, enz.), maar tegenwoordig worden de meeste functies van een moderne productieauto door ECU’s geregeld.

Een ECU, of elektronische regeleenheid, is een ‘chip’ met software geïnstalleerd met standaardinstellingen voor deze functies. Een auto kan tot 50 of meer ECU’s hebben, die zaken als de bestuurdersinterface, deurvergrendelingssystemen, airbagsystemen, enz. behandelen. Echter, de ECU waar we het hier specifiek over hebben is de Engine Control Unit die zaken als brandstofstroom, overbrengingsverhoudingen, motortoerental, variabele kleppentiming en ga zo maar door regelt.

Wat is ECU Remapping?

Wanneer een auto van de productielijn rolt, wordt de software van de Engine Control Unit van de auto ingesteld op een standaardinstelling die overal ter wereld werkt, rekening houdend met factoren zoals verschillende klimaten, wegomstandigheden, geografische omstandigheden, verschillende brandstofkwaliteiten, enzovoort.

Hoewel deze standaardinstellingen de beste algemene instelling voor uw voertuig in het algemeen kunnen zijn, zijn ze misschien niet de meest efficiënte instellingen voor uw specifieke vereisten. Als u bijvoorbeeld meer prestaties wilt, kan een ECU remap de overbrengingsverhoudingen, lucht/brandstofverhoudingen en de brandstofstroom van de aandrijflijn van uw auto veranderen om het vermogen te verhogen, meestal met een offer aan het brandstofverbruik. Aan de andere kant, als uw voertuig een werkend voertuig is, zoals een bestelwagen, vrachtwagen of bedrijfswagen die veel kilometers maakt, kunt u misschien de ECU opnieuw in elkaar zetten om de brandstofefficiëntie te verbeteren tegen een geringe prestatiekost. Neem contact op met Vagtechniek voor meer informatie over welke tuning voor uw auto het beste is. Op basis van uw eisen en wensen wordt gekeken naar de mogelijkheden zoals een ECU remapping.