Ninco: ruim 20 jaar populair

Ninco: ruim 20 jaar populair

Het Spaanse merk Ninco is een grote concurrent van Scalextric, Carrera en SCX, maar is en blijft een underdog.

Racebaaninfo.nl – JeeWee over slotcars en racebanen | Bekijk Racebaaninfo ook op Facebook

Slotvisie

Ninco: ruim 20 jaar populair

Ninco is één van de vier grote racebaanmerken. Ninco is in 1993 opgericht door Eduard Nin and David Cosculluela en werd in korte tijd één van de marktleiders.

Underdog

Ninco legt zich neer bij de positie van underdog. David Cosculluela zei hierover:

„We do not play in the same league as Carrera, Scalextric or Scx. We are not a mass-market product.”

De slogan van Ninco was vroeger Think Red

De grote concurrent in Spanje, het Spaanse Scalextric (SCX/Technitoys), had als kenmerkende kleur geel. Ninco wilde zich onderscheiden door de kleur rood te gebruiken. David Cosculluela vertelde aan Slotcar-Today dat de concurrent niet slim reageerde op de ‚Think red’ campagne van Ninco: „Tecnitoys, Scx licensee, made a mistake giving us visibility responding to the campaign with an unfortunate slogan "Inevitably, when someone copies he ends up turning red". That catapulted our popularity among fans. A David - Goliath effect.”

Het eerste model van Ninco was de Renault Clio

In het begin maakte Ninco vooral modellen uit het DTM kampioenschap. De modellen verkochten erg goed. Ninco was niet alleen populair in Spanje. 80 procent van de productie werd geëxporteerd. Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de firma heeft Ninco een speciale set uitgebracht met een remake van de Clio. Om stil te staan bij het twintigste verjaardag van Ninco is een speciale uitgave van de succesvolste auto van het merk uitgebracht: de McLaren F1 GTR

Speciale modellen

Inmiddels heeft Ninco een indrukwekkende lijst van modellen op zijn naam staan. De fabrikant heeft een uitgebreid wagenpark; van Formule-1 tot rally, van GT tot Raid. De Raid-modellen waren een schot in de roos voor het Spaanse merk. Ninco heeft weliswaar het concept van deze modellen van SCX overgenomen, maar heeft met dit concept een rage veroorzaakt in Spanje tien jaar geleden. De Raid modellen zien er spectaculair uit. De stoere uitstraling van de modellen en de bijzondere rijeigenschappen van de slotcars, deden en doen het hart van de echte racebaanenthousiast harder kloppen.

Het zijstapje met de Xlot modellen op schaal 1:28 is jammerlijk mislukt.

Wedstrijdmodellen

Jarenlang leverde de modellen van Ninco de beste prestaties tijdens clubwedstrijden. Door de toegenomen concurrentie heeft Ninco gedwongen een stap teruggedaan. Ninco blijft het wel proberen. Met de Audi R18 heeft Ninco een model in handen dat de andere merken kan verslaan.

Sinds 1997 maakt Ninco ook racebanen

Een racebaan van Ninco is uit te breiden tot 10 sporen waardoor er een grote variatie aan bochten is. De diepte van het slot is 6,5 mm. De breedte is 18 centimeter. Voor alle baanstukken zijn baankanten verkrijgbaar. Het baanoppervlak is zeer ruw. Te ruw volgens sommigen, maar over smaak valt niet te twisten. Geoefende racers gebruiken over het algemeen geen magneten in slotcars. De baandelen van Ninco zijn ideaal voor auto's met en zonder magneten. 95 procent van alle clubbanen in Spanje en Italië zijn uitgevoerd met het plastic van Ninco.

Ninco staat ook bekend om de uitstekende motoren

De eerste motor was de NC1. In 1998 verscheen de NC2. Deze motor veroorzaakte een revolutie in racebaanland. Veel clubracers stapte over op deze krachtige en betrouwbare motor. Vanzelfsprekend is de firma gaan door ontwikkelen op dit gebied. Voor ieder type slotcar of racebaan heeft Ninco een motor in het assortiment. De motoren van Ninco hebben bijzondere namen, zoals Exceeder, Speeder, Raider, Sparker en Crusher.

crusher motor

Ninco: made in europe

Ninco is de enige racebaanfabrikant die het complete systeem binnen de grenzen van de Europese Unie produceert. Vanwege de lage lonen wordt veel speelgoed in China gemaakt. Slot.it, maar ook grote merken als Carrera en Scalextric, produceren de modellen en accessoires in het Verre Oosten. Ninco is er trots op dat alle auto’s en toebehoren in Barcelona worden geproduceerd.

Ninco Digital is (nog) niet echt doorgebroken

In 2006 introduceerde Ninco het digitale systeem. Het principe is goed en - volgens sommigen - zelfs beter dan de concurrenten. In principe kunnen de slotcars van alle merken worden gedigitaliseerd met een chip van Ninco. Niet lang na de introductie brak de crisis uit en was Ninco niet in staat om te investeren in nieuwe digitale producten. David Cosculluela heeft in interviews aangegeven dat het met WICO, de draadloos digitaal systeem met bijbehorende app, een definitieve slag wil slaan. Vermoedelijk zal Ninco Digitaal pas analoog verdrijven als de Spaanse racebaanclubs overstappen op digitaal. Ninco heeft het altijd al moeten hebben van de clubs.

Crisisjaren

Spanje is zwaar getroffen door de economische crisis. Vanzelfsprekend heeft dit ook gevolgen gehad voor het merk Ninco. Het bedrijf heeft de crisis doorstaan door ook andere producten te verkopen, zoals radiografische auto, boten en vliegtuigen. De laatste jaren hebben de Spaanse racebaanclubs veel leden verloren. Daarnaast zijn er weinig jongeren geïnteresseerd in de racebanen. De racebanen in de kleinere schalen dragen niet bij aan de populariteit van het slotracen. Met Carrera Go en Scalextric Micro wordt alleen gespeeld. Het zet niet aan tot verzamelen, tunen en serieus slotracen. Er is Ninco veel aan gelegen om meer jongeren enthousiast te maken voor het (echte) slotracen.

Populariteit

In Nederland en België is de interesse voor het slotracen ook drastisch afgenomen. In de Lage Landen was Ninco ook erg populair. Dit is nu ook minder. Twee winkeliers verklaarden tegenover Racebaaninfo dat de Nederlandse importeur (PDS) een belangrijke rol vervulde in de populariteit van Ninco in Nederland. PDS was een poortwachter voor de prijzen in Nederland. PDS zorgde ervoor de Ninco in de modelbouwwinkels verkrijgbaar was. Na het overlijden van de eigenaar (Perry Dekker) is PDS opgeheven en is het importeurschap overgedragen aan een Duits bedrijf. Het gevolg is - volgens de winkeliers die Racebaaninfo heeft gesproken - dat Ninco niet meer bij veel modelbouwwinkels in de schappen ligt.

Er zijn ook hobbyisten en winkeliers die het tegenovergestelde beweren. PDS heeft de hobby een slechte dienst bewezen door de prijzen kunstmatig hoog te houden. Winkeliers verkochten graag Ninco, omdat de marges erg hoog waren. Hoe dan ook, Ninco is een geweldig merk dat al meer dan 21 jaar fantastische racebaanproducten maakt. Het is te hopen voor Ninco en de racebaanhobby dat het merk nog lang zal bestaan.

'Raid' truck van Ninco

Gepubliceerd op 10 juni 2015

Auteur: Jan Willem van Capelleveen / @jwvcapelleveen

Like en volg Racebaaninfo.nl op Facebook

3 leessuggesties:

15 jaar slotraceclub Slipstream

Klasse1Slotracing: Formule 1 op schaal 1:24

Racen in Het Souterrain