Fleischmann: mannen, dát was racen

Fleischmann: mannen, dát was racen

Veel ouderen van nu zijn vroeger besmet geraakt met het racebaanvirus door de racebanen en slotcars van Fleischmann.

Racebaaninfo.nl – JeeWee over slotcars en racebanen | Bekijk Racebaaninfo ook op Facebook

Slotvisie

Fleischmann: mannen, dát was racen

De Duitse firma Fleischmann heeft van 1965 tot 1989 een goed racebaansysteem gemaakt. In Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen was het merk extreem populair. De auto’s, modellen op schaal 1:32 en 1:24, zijn zeer geliefd bij verzamelaars.

Onverwoestbaar

De prijzen van de racebaansets van toentertijd zijn vergelijkbaar met de prijzen van nu. Dit geldt niet voor de slotcars. De auto’s van Fleischmann waren toen al stevig geprijsd, zoals de Ferrari 312 die 85 Nederlandse guldens moest kosten. De baandelen van Fleischmann zijn bijna onverwoestbaar. De baanstukken van Fleischmann zijn nog steeds gewild vanwege de goede kwaliteit. De baanstukken zijn niet glad maar ook niet stroef, zijn zeer stevig en kunnen blijkbaar lang mee.

Populariteit

Door de populariteit in de jaren tachtig zijn er heel veel startsets nog verkrijgbaar. Via veilingsites zoals Marktplaats worden baanstukken en zelfs volledige sets met regelmaat aangeboden. De prijzen liggen over het algemeen ook erg laag. Voor weinig geld kun je een volledige racebaan maken. Als je een moderne transformator en nieuwe regelaars aansluit op de baan kun je er jaren plezier van hebben, want de huidige 1:32 modellen passen op de baanstukken van Fleischmann.

Jean Fleischmann

In Neurenberg werd op 9 mei 1887 een ontwerpbureau opgericht door Jean Fleischmann. Speelgoedfabrikanten maakten gebruik van de ontwerpen van Fleischmann. De ontwerpen waren meestal gericht op de zeevaart van de twintigste eeuw. Ongeveer twintig modellen zijn door Jean Fleischmann ontworpen. De ontwerper overleed in 1917. De broer van Jean werd directeur van het bedrijf en diens zonen namen de leiding over in 1940.

Modelspoorbaan

Zoals zoveel bedrijven was ook Fleischmann gedwongen mee te werken in de oorlogsindustrie gedurende de tweede wereldoorlog.

In 1949 introduceerde het bedrijf het eerste model spoortrein tijdens de ‘Frankfurter Messe’. Dat was het begin van een zeer succesvol product. Nog steeds is Fleischmann op het gebied van modelspoorbanen één van de marktleiders. In het begin van de jaren zestig werden in Engeland de eerste racebanen gemaakt.

Rally Monte Carlo

Fleischmann besloot ook racebanen te gaan maken in 1967. De eerste beschikbare set kreeg de naam ‘Rally Monte Carlo’.

Fleischmann promootte de racebanen voornamelijk via de treincatalogus. Ieder jaar bracht het merk een catalogus uit waarin de laatste treinen en ander spoormaterieel te zien was. Achter in de brochures waren ongeveer zes pagina’s beschikbaar voor de racebanen van het merk.

De slotcars van Fleischmann waren van topkwaliteit

Nog steeds kun je met de modellen racen, al zijn ze zeer gedateerd. Vroeger kwamen er niet jaarlijks nieuwe modellen en tientallen kleurvarianten uit. Fleischmann had enkele kleurvarianten en die modellen waren twintig jaar lang verkrijgbaar. Als je nu gebruikte modellen van Flieschmann koopt, kun je deze restaureren. Er zijn specialisten die originele en hele goede kopie onderdelen aanbieden.

Specialiteiten

Van enkele modellen (Ferrari F1, Lotus 40, Alfa, Porsche Carrera 6 en de Mercedes SL) zijn transparante versies verschenen. Deze speciale uitvoeringen werden als demonstratiemodellen gebruikt en uitgereikt aan importeurs en winkeliers.

In de jaren zestig en zeventig werden er nog geen magneten in de auto geplaatst. Dankzij de uitstekende banden (die met schuurpapier stroef werden gemaakt) waren de modellen goed op de baan te houden. In de meeste modellen is de motor zijwaarts geplaatst, de zogenaamde ‘sidewinders’. De Formule-1 auto’s en de Porsche CanAms hebben een motor in de lengte richting, de ‘inliners’. De tandwielverhouding was bij de standaard (sidewinder) motor 13:40, d.w.z. het tandwiel (pinion) op de motor had 13 tanden en het tandwiel op de achteras telde 40 tanden. De in-line motor had een pinion met 10 tanden en het tandwiel op de as telde 29 tanden.

Overzicht van modellen

Zoals gezegd heeft Fleischmann een beperkt aantal slotcars gemaakt. Onderstaand overzicht is compleet qua type vermeldingen, maar verre van volledig wat betreft de informatie. Meer informatie is van harte welkom!

Lotus 40 (ref. 3210, 3209, 3220)

Iedereen kent de Lotus-modellen van Fleischmann, omdat deze auto’s bij veel racesets zijn uitgebracht. Los verkrijgbaar waren de oranje en groene lotus. De blauwe versie werd alleen geleverd bij enkele racesets. Verzamelaars zijn vooral geïnteresseerd in de transparante versie want de gewone modellen zijn voluit verkrijgbaar.

Mercedes (ref. 3260, 3261)

De Mercedes SL is een van de mooiste modellen van het merk. Er zijn twee uitvoeringen: 250SL (oranje en grijs) en 280SL (oranje en wit). Op de 280SL zijn geen startnummers te vinden. De oranje en witte met startnummer 8 zijn nog te vinden op veilingsites. De grijze Mercedes 250 SL is zeldzaam.

Porsche Carrera 6 (ref. 3220, 3222)

De Porsche Carrera 6 is voor veel racebaanfabrikanten een aantrekkelijk model. Ook Fleischmann heeft deze superracer uitgebracht (in het rood, wit en geel). Er is ook een transparante versie gemaakt. Van de witte en rode uitvoeringen konden de voorwielen meedraaien met het schoentje. Later werd dit vervangen door een gewone as. De witte modellen hebben een grijs (donkere tint) chassis. De andere modellen een licht grijs chassis. Er zijn veel varianten, maar die verschillen zitten in de decals.

Alfa Romeo (ref. 3211, 3212, 3213)

De Alfa Romeo is gemaakt in de kleuren rood, blauw en groen. Tevens is er een transparante versie gemaakt. De groene is het zeldzaamste (op de transparante na natuurlijk), want deze werd alleen in de periode 1975-1979 gemaakt.

Ferrari F1 (ref. 3200, 3201)

Vanaf 1968 was deze Ferrari F1 verkrijgbaar. Een schitterende auto met de motor in de lengte richting geplaatst. Opvallend is dat de gril in de loop van de jaren is aangepast van 24 naar 16 ‘spaken’. Verkrijgbaar in het rood en het blauw. Ook transparant en zeer zeldzaam.

Cooper-Maserati (ref. 3205, 3206)

De Cooper-Maserati is in het geel en groen gemaakt. Gemaakt in de periode 1970-1979. Varianten met decals op de vleugels. De groene auto is in twee groentinten uitgebracht.

Fleischmann racebanen 1965 tot 1989

Go-Cart (ref. 3270, 3271)

De Go-carts zijn in het wit en het oranje gemaakt op schaal 1:16. De vrouwelijke figuur kreeg de naam ‘Barbie’ en het mannelijke figuur was ‘Ken’. Barbie heeft 'echt' haar gehad (blond en donkerblond). Later is dit vervangen door kunststof (bruin en wit). De achterkant/ophanging is bij diverse Carts anders.

Porsche Can-Am 917-10 (ref. 3202, 3203)

De Can-Am modellen waren wat aan de grote kant. Met deze kolossen kon je niet op tegen andere modellen. De oorzaak is de verhouding van de overbrenging. De spiegels van de modellen (geel en oranje) waren zowel in het zwart als metallic uitgevoerd.

Porsche 911 (ref. 3224, 3226)

Voor de Nederlandse markt is een speciale versie van de politie Porsche uitgebracht. Dit is een auto in de oude kleuren van de rijkspolitie. De Duitse ‘Polizei’ werd in andere landen verkocht. Via de motor werd het zwaailicht bediend.

Porsche 911 (ref. 3225, 3227)

De groene turbo auto was uitgerust met een achtervleugel. De rode (of oranje zoals sommige mensen zeggen) versie had geen spoiler.

Ferrari ‘Niki Lauda’ (ref. 3230)

Vanaf 1977 is dit model uitgebracht. Helaas heeft het merk maar één ‘moderne’ Formule-1 auto uitgebracht.

Porsche Turbo 935 (ref. 3228, 3229)

In 1978 is de Porsche Turbo uitgebracht in twee kleurvarianten (oranje en rood). Sponsoren waren Warsteiner en Jagermeister. Er is een variatie in de kleur van de bril van de racer en de kleur van het stuur (wit vs. zilver).

BMW M1 (ref. 3540, 3541)

In 1981 kwam de BMW M1, het laatste model van Fleischmann, op de markt in twee varianten, namelijk in het rood en het wit. Het model was niet of nauwelijks gedetailleerd. De witte heeft variatie in het logo van BMW en weergave van het startnummer.

FLeischmann kopen?

Alle modellen van Fleischmann zijn zoals gezegd nog volop verkrijgbaar. Op internetmarktplaatsen en online shops (ook in Nederland) kun je zoveel geld aan Fleischmann uitgeven als je zelf wilt.

Update: 13 juni 2016

Auteur: Jan Willem van Capelleveen / @jwvcapelleveen

Like en volg Racebaaninfo.nl op Facebook

3 leessuggesties:

15 jaar slotraceclub Slipstream

Klasse1Slotracing: Formule 1 op schaal 1:24

Racen in Het Souterrain