3D printen van slotcars

3D-printen van slotcars

Gaan we onze eigen slotcars maken?

Racebaaninfo.nl – JeeWee over slotcars en racebanen | Bekijk Racebaaninfo ook op Facebook

Slotvisie

3D-printen van slotcars

Experts beweren dat iedereen binnen enkele jaren allerlei voorwerpen zelf of laat printen. Alle denkbare gebruiksvoorwerpen zullen we in de toekomst zelf produceren. Ook slotcars?

Het 3D-printen staat op het punt door te breken in de wereld van de slotcars. Vooral kleinere fabrikanten gaan op een voordeligere manier modellen produceren. Hobbyisten kunnen ook zelf onderdelen van slotcars printen.

Wat is 3D-printen?

Het 3D-Printen gebeurt met een 3D-printer. Dit is een apparaat dat op basis van een digitaal computerbestand (een ontwerp) een driedimensionaal object kan produceren. Het voorwerp wordt laag na laag opgebouwd in een 3D-printer.

Heeft het 3D-printen de toekomst?

Experts beweren dat iedereen binnen enkele jaren allerlei voorwerpen zelf of laat printen. Alle denkbare gebruiksvoorwerpen zullen we in de toekomst in eigen huis produceren. Het is dus ook mogelijk om slotcars zelf te maken. Je moet wel een behoorlijke technisch zijn om een slotcar in 3D te ontwerpen.

Op SlotcarIllustrated kun je al wel zien dat er hobbyisten zijn die zelf een slotcar, of delen daarvan, printen.

Het zijn vooral de kleinere slotcarfabrikanten die voordeel kunnen hebben van de de 3D-technologie. Zij hebben immers de kennis in huis om de modellen digitaal te ontwerpen.

Slot.it en Shapeways.com werken samen.

De twee ondernemingen hebben een chassis ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor verschillende DTM-modellen van Carrera. Shapeways heeft overigens een fabriek in Eindhoven waar de 3D-objecten worden geprint. De producten worden ook vanuit de lichtstad verzonden. Er zijn chassis ontwikkeld voor drie modellen van Carrera, namelijk de Audi A5, de BMW M3 en de AMG Mercedes C-Coupé.

Carrera-racers kunnen een lichter chassis gebruiken en zijn zij niet meer gebonden aan motoren van het merk. De meeste consumenten zullen niet erg geïnteresseerd zijn hoe een product wordt gemaakt, maar Slot.it geeft aan dat het met deze techniek een beter chassis kunnen maken.

De fabrikant profiteert het meeste van de 3D-technologie, omdat het snel aanpassingen kan verrichten en kleinere series kan produceren. De chassis en DTM-kapjes worden al gebruikt bij enkele internationale races. Op de site van Slot.it en Shapeways.com staat uitgebreid omschreven hoe je de 3D-geprinte onderdelen kunt bestellen. Er zijn overigens ook velgen voor slotcars verkrijgbaar.

Plastic is niet de enige grondstof voor 3D-objecten.

Het is ook mogelijk om met papier voorwerpen te maken. Denk niet dat het resultaat dun of breekbaar is. De techniek is al zo ver dat de objecten zeer stevig kunnen zijn. Daarbij is het eindproduct milieuvriendelijk.

Bruce Paterson van het Australische Patos Place, vooral bekend als de dealer van decals voor slotcars, heeft het 3D-printen van papieren slotcars in het vizier.

Op de site 3D-Printing Industry zegt Paterson:

"3D-printen werd heel erg duur vanwege de plastic materialen die ik moest kopen. Ik hoef me nu niet meer zorgen te maken over de kosten van de mallen, maar kan me richten op het resultaat. Papier houdt zijn vorm perfect. Distortion, vanwege verwarming en koeling, is een bekend maar zelden besproken probleem met plastic 3D-printen. Het proces met 3D-printen met papier kent dit fenomeen niet. Het is ook schoon en groen. Zelf ik zeer tevreden over de resultaten en mijn klanten houden er ook van.”

Materialise slotcars

Het Belgische bedrijf Materialise daagt slotracers uit om hun eigen model te ontwerpen en printen. Materialise organiseert wedstrijden voor slotcars gemaakt met Additive Manufacturing technologieën. AM is de officiële term waarmee men 3D-printen bedoelt. Materialise organiseert de wedstrijden om de technologie van het 3D-printen te promoten.

Iedereen kan met een eigen ontwerp deelnemen aan de races, die worden gehouden op wereldwijde AM-industrie evenementen in 2014. Deelnemers moeten een starterkit (zie productfoto van Materialise) kopen, waarop zij het kapje kunnen plaatsen.

De video is opgenomen bij Willy Heerwegh in Brussel. Deze voormalige eigenaar van een slotraceshop heeft zijn racebaan ter beschikking gesteld voor het maken van de promotievideo. Bekijk de video.

Ford heeft ook een Mustang geprint

Het slotcar-project is door Ford gestart om het 3D-printen binnen het bedrijf beter bekend te stellen. Het ontwerp voor de auto hadden ze al op de plank liggen! Een medewerker die in zijn jeugd met een racebaantje heeft gespeeld, mocht met de wedstrijd meedoen; hij won. Het is wel te hopen dat de 1:1 mustang beter is afgewerkt dan het 3D-model!

Bekijk de video van Ford.

Altijd weer die AutoCAD

Het ontwerpen in een computer-aided design programma (AutoCAD) is tamelijk ingewikkeld. Daarom zullen voorlopig alleen de technisch onderlegde hobbyisten hun eigen slotcars printen. Als de ontwerpen gedeeld worden, dan kan iedereen met een 3D-printer een slotcars maken, maar zover is het nog niet.

Bronnen

Als je meer wilt weten over 3D-printen en slotcars kun je de bronnen van dit artikel raadplegen:

Gepubliceerd op 10 juni 2015

Auteur: Jan Willem van Capelleveen / @jwvcapelleveen

Like en volg Racebaaninfo.nl op Facebook

3 leessuggesties:

15 jaar slotraceclub Slipstream

Klasse1Slotracing: Formule 1 op schaal 1:24

Racen in Het Souterrain