Interview met Jan Honing

Interview met Jan Honing

”Ik ben misschien een rare, maar voor mijn tafel staat een hometrainer. Tijdens het fietsen, ben ik als afleiding aan het racen.”

Racebaaninfo.nl – JeeWee over slotcars en racebanen | Bekijk Racebaaninfo ook op Facebook

Interview

Interview met Jan Honing

In de jaren zeventig was Jan Honing al aan het racen met Fleischmann. Nu is hij een bezitter van een mooie vaste Carrera Digitaal racebaan.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jan Honing, 47 jaar, woon samen met Patricia en wij hebben een dochter Nancy van 8 Jaar. Wij hebben een Visspeciaalzaak met restaurant in het centrum van Bussum. Meer kan je vinden op Vishandelhoning.nl.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?

Ik ben zeker een autoliefhebber; het merk BMW staat daar centraal in. Vanaf dat ik mijn rijbewijs heb, rij ik BMW. De laatste jaren is de M uitvoering van BMW mijn favoriet. Sinds een jaar volg ik de DTM. Afgelopen jaar ook naar de DTM in Zandvoort geweest om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar F1 kijk ik nu ook graag door de inbreng van Max Verstappen. Dit geeft zo'n heerlijk Hollands 'wij' gevoel.

Interview met Jan Honing<

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?

In de jaren ‘70 bouwde ik samen met mijn vader banen van het merk Fleischmann. De hele zolder lag vol met baanstukken. Later heeft mijn pa een mooie tafel voor mij gemaakt. Deze baan is in verhuisdozen terechtgekomen en meegenomen naar mijn huis waar ik nu woon. In oktober 2014 vroeg mijn dochter om de baan weer eens op te zetten en het virus is opnieuw weer losgebarsten.

Interview met Jan Honing< Interview met Jan Honing<

Race je regelmatig met anderen?

Heel af en toe race ik met vrienden, maar veel met mijn dochter. Het gaat mijn ook niet echt om de snelste te zijn. Ik ben misschien een rare, maar voor mijn tafel staat een hometrainer. Tijdens het fietsen ben ik als afleiding aan het racen. Zo krijg je een competitie tussen de wagen en je zelf.

Interview met Jan Honing<

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?

Ik ben de afgelopen jaren op de Beurs in Houten geweest. Afgelopen november ben ik in Oberhausen bij de grootste slotracebeurs van Europa.

Wat is je favoriete racebaanmerk en waarom?

Vroeger was mijn favoriete merk Fleischmann, maar ik ben nu overgestapt op Carrera digitaal 1:32.

Verzamel jij racebaanspullen, slotcars, merken?

Verzamelen is een groot woord, maar de jaarmodellen van Carrera zijn wel gaaf om in huis te hebben. De andere auto’s worden gewoon op de baan gebruikt.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?

Tot nu toe is dat Carrera.

Interview met Jan Honing<

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft? En welke staat er op je verlanglijstje?

Ik heb voor het laatst van Carrera BMW M4 DTM, (M.Wittmann, No.23 / 2014) 30738 Niet iets speciaals, maar de DTM uitvoeringen van Carrera zijn geweldig mooi.

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?

Ik heb geen voorkeur, omdat ik alleen ervaring heb met de originele baandelen van Fleischmann of Carrera.

Interview met Jan Honing<

Heb je een vaste racebaan? Wat is het thema, vorm, idee erachter?

In Oktober 2014 begonnen ik en mijn dochter op zolder met een klein baantje. Inmiddels is de gehele zolder verbouwd en staat er een vaste tafel. De baan die er nu ligt is ongeveer 35 meter lang. Er zit geen thema aan vast. De opzet van de baan was om zoveel mogelijk baandelen te gebruiken op de tafel.

Interview met Jan Honing<

En zo als ik al zei, ik ben een rare. De baan wordt verlicht met Lasers en Roboscanners. Om het effect meer tot zijn recht te brengen, staat er een rookmachine bij de baan. De auto's rijden dan af en toe ook door de mist. Dit geeft een gaaf effect zoals bij de voorlichten van de auto's.

Interview met Jan Honing<

Bij de baan staan 3 schermen. Eén wordt gebruikt voor de racesoftware en de andere twee voor muziekvideo's. Dus het als thema zou je ‘disco’ kunnen noemen. Bekijk de video Carrera digital 132 Countdown Privebaan [https://youtu.be/X4woWX9hyW4].

Interview met Jan Honing<

Welke randapparatuur gebruik je?

Ik gebruik alle originele apparatuur van Carrera. En voor de software op de PC gebruik ik PC Lapcounter.

Heb je een racekoffer en wat zit er in?

Ik heb geen koffer, maar wel twee kasten vol met auto's.

Heb jij een slotrace ergernis?

De ergernis is bij iedereen denk ik het zelfde, de auto die uit de baan gaat.

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?

Digitaal slotracen vind ik een geweldige uitvinding! Het is ook de reden geweest om over te stappen van Fleischmann naar Carrera. Het geeft zoveel meer actie op de baan. Je moet er rekening mee houden dat er iemand voor je kan rijden. Pitstops met het benzinegebruik is ook geweldig. Ik ben benieuwd welke opties Carrera in de toekomst voor ons in petto heeft. Ik zag al een snelheidsbeperking voor in de pitsstraat voorbijkomen. Digitaal racen heeft voor mij de toekomst.

Interview met Jan Honing< Interview met Jan Honing<

Ben je actief op andere slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?

Ik ben niet actief op forums. Ik bekijk wel veel site's op Facebook. Er is een leuke Nederlandse groep: Carrera Digital Nederland.

Interview met Jan Honing<

Waar kunnen de lezers meer van je zien?

Om nog een hobby samen te voegen (het maken van internetsites) heb ik voor de lol een website gemaakt speciaal voor Carrera 1:32. Hier staan bijna alle auto's die Carrera digital heeft uitgebracht. Maar ook een leuke optie is de prijsvergelijker. De nieuwe modellen kun je hier vinden met de meest aantrekkelijke prijs. Mensen neem een kijkje op de site en geef aan wat je hier nog meer zou willen vinden. De site heet www.carrerabaan.nl.

Interview met Jan Honing<

Wie stel jij voor om te interviewen voor deze site?

Nico Kroon. Nico heeft sinds een paar maanden een nieuwe club in Bussum.

Jan, bedankt voor dit interview. Je bent door je hometrainer bij de racebaan misschien de slotracer met de beste conditie! Top idee!

Stuur een e-mail als je ook geïnteresseerd bent in een vraaggesprek met Racebaaninfo.nl.

Gepubliceerd op 30 maart 2016

Auteur: Jan Willem van Capelleveen / @jwvcapelleveen

Like en volg Racebaaninfo.nl op Facebook

3 leessuggesties:

Interview met Alphons van Meerendonk

Interview met Klaas Bos

Interview met Marc Brevoord